Naar aanleiding van de internetconsultatie van het wetsvoorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen heeft de minister van SZW een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Het merendeel van de reacties is kritisch op het voornemen van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen of op de voorgestelde uitwerking daarvan.

Het wetsvoorstel Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen zorgt ervoor dat elke zelfstandige tot de AOW-leeftijd verzekerd is. Door deelname verplicht te stellen kunnen risico’s worden gedeeld en kosten relatief laag gehouden worden. De premie voor deze collectieve verzekering bedraagt 6,5% van de winst uit onderneming, met een maximum van € 195 per maand. Op dit moment is een merendeel van de zelfstandigen om verschillende redenen niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Het UWV en de Belastingdienst zijn van mening dat het wetsvoorstel in zijn huidige vorm niet uitvoerbaar is. Het voorstel is complex en legt beslag op schaarse capaciteit van beide instellingen. Door de winst uit onderneming als grondslag voor de premieheffing te kiezen, is in veel gevallen pas jaren later zekerheid omtrent de hoogte van de verschuldigde premie.

De minister gaat de knelpunten in de regeling bestuderen. Hij verwacht niet eerder dan in het derde kwartaal van 2025 een aangepast wetsvoorstel in te kunnen dienen.