Bij de behandeling van het wetsvoorstel “plan van aanpak witwassen” heeft de Tweede Kamer een amendement over invoering van een acceptatieplicht voor contant geld bij kleine betalingen aangenomen. De minister van Financiën gaat in een brief aan de Kamer in op de mogelijke gevolgen van het amendement als de Eerste Kamer het gewijzigde wetsvoorstel aanneemt.

Het amendement omvat de mogelijkheid om bij algemene maatregel van bestuur uitzonderingen op de acceptatieplicht te maken. De minister wil die mogelijkheid gebruiken om de acceptatieplicht proportioneel en uitvoerbaar te maken. Leidend blijft dat contant geld breed geaccepteerd wordt, zodat de inclusiviteit van het betalingsverkeer en de terugvalfunctie van contant geld op peil blijven.

De bedoeling van de indieners van het amendement is dat de acceptatieplicht geldt voor publiek toegankelijke locaties. Onder de reikwijdte vallen ook online of telefonische betalingen en periodieke betalingen voor bijvoorbeeld energie, de krant of een verzekering. Het ligt in de rede om deze soorten betalingen uit te zonderen van de acceptatieplicht.

In het belang van de rechtszekerheid wordt eerst een uitzonderingsbesluit uitgewerkt om te voorkomen dat bedrijven, die nu geen contant geld accepteren, kosten maken om aan de verplichting te voldoen, terwijl zij later onder een uitzondering komen te vallen. De minister is begonnen met de voorbereidingen voor het uitzonderingsbesluit. Hij is van plan om de inwerkingtreding van de acceptatieplicht uit te stellen, zodat het uitzonderingsbesluit tegelijkertijd in werking kan treden.